Lidl Woerden

Projectinformatie

Project: Lidl
Locatie: Woerden
Opdrachtgever: Lidl
Disciplines: Koeltechniek

Frimex heeft de koel- en verwarmingsinstallaties voor de Lidl Zero in Woerden ontworpen. Dit is de eerste energie-neutrale supermarkt in Nederland.

Deze installaties zijn ontworpen met het natuurlijke koudemiddel CO2, waardoor chemische koudemiddelen niet langer nodig zijn. Chemische koudemiddelen hebben een relatief hoge “global warming potential” en zijn wanneer deze vrij komen, erg belastend voor het milieu en dragen bij aan de opwarming van de aarde.

Deze winkel is voorzien van een thermische bron. Deze bron bestaat uit heipalen waar het pand op gebouwd is. Door deze heipalen word glycol gepompt, waarmee warmte kan worden getransporteerd en opgeslagen in de grond onder de supermarkt.

De koel en vriesmeubels en cellen in de winkel worden gekoeld doormiddel van een energiezuinige transkritische CO2 installatie. De restwarme uit deze installatie wordt gebruikt om in de winter de winkel te verwarmen. Om deze installatie nog energiezuiniger te krijgen wordt in de zomer het persgas van deze installatie na-gekoeld door gebruik te maken van de thermische bron (thermische bron is relatief koud). Anders gezegd wordt dus warmte afgegeven aan- en opgeslagen in de thermische bron. Deze installatie wordt als gevolg van de na-koeling van de persgassen tevens een stuk energiezuiniger.

In de winter wordt de winkel primair met de restwarmte uit de koelinstallatie verwarmd, indien er meer warmte nodig is, wordt de “opgeslagen” warmte in de thermische bron aangesproken door een CO2 warmtepomp. Deze warmtepomp fungeert tevens in de zomer als een airconditioner. Ook de restwarmte die de warmtepomp in de zomer produceert wordt gebruikt voor het vullen van de thermische bron. Samen zorgen deze CO2 installaties voor een warme winkel zonder gebruik te hoeven maken van bijvoorbeeld aardgas.

Lidl Woerden

Lidl Woerden

Lidl Woerden

Lidl Woerden

Lidl Woerden

Lidl Woerden

Lidl Woerden

Lidl Woerden

Lidl Woerden

Lidl Woerden