k

Historie

Jaar Gebeurtenis
1937 Op 15 februari richt de heer J.J.M. Raaijmakers het koeltechnisch Installatie- en Fabricagebedrijf Fri-Jado N.V. op. Het bedrijf vestigt zich in de passage aan de nieuwe Ginnekenstraat te Breda en houdt zich bezig met de levering en montage van koeltechnische installaties voor de "middenstandswinkels". Fri-Jado start met de import van koelkasten en compressoren van het merk Frigidaire. De klanten worden gevonden bij de slagers, kruideniers, groentehandelaren, etc. Daarnaast verwerft het bedrijf zich bekendheid in de fruitkoeling en kaasopslag.
1946 Direct na de oorlog beleeft Fri-Jado een sterke groei bij de slagerij en de kruidenier.
1950 Eind 40-er jaren opgevolgd door de zelfbedieningszaken en weer later, de 50-er jaren door de supermarkten.
1955 De inrichting van deze moderne zaken stelt uiteraard speciale eisen. Mede dankzij de nauwe samenwerking met de Amerikaanse leverancier van koelmeubelen Tyler - de Verenigde Staten lopen ver voor in de zelfbedieningsontwikkeling - is Fri-Jado in staat deze vorm van detailhandel in West-Europa mede bekendheid te geven. Fri-Jado verzorgt niet alleen de levering en montage van de benodigde koelmeubelen en installatie maar ook de advisering op het gebied van routing en de winkelinrichting. In de vijftiger jaren verwerft Fri-Jado zich op deze wijze een plaats bij vrijwel alle grote winkelbedrijven en bij een groot aantal grossiers in levensmiddelen.
1960 Fri-Jado neemt het in Rotterdam gevestigde bedrijf Wilmeta B.V. Metaalwarenfabriek, opgericht in 1898 over met activiteiten in de horeca- en grootkeukentechniek. Met deze overname verbreedt Fri-Jado haar werkterrein naar aanleg en onderhoud van horeca-installaties en -inrichtingen alsmede de fabricage van koffiekannen en ketels uit vernikkeld koper. Deze laatste producten vinden hun weg naar praktisch iedere stationsrestauratie in Nederland.
1964 De groei van de onderneming maakt een nieuwe behuizing noodzakelijk.Fri-Jado verhuist naar een nieuw bedrijfspand in Prinsenbeek.
1965 Op 1 januari wordt Fri-Jado Super Service Systeem opgericht. Fri-Jado Super Service wordt gestart als een koeltechnische serviceonderneming gericht op serviceverlening op contractbasis. Later zal hier onder andere de activiteit op het gebied van meubelvernieuwing aan worden toegevoegd. Het bedrijf wordt gevestigd in Breda.
1967 In juli richt Fri-Jado een tweede servicebedrijf op, te weten Koelservice B.V. Dit bedrijf richt zich als servicebedrijf op het verlenen van "ad-hoc" ten behoeve van koeltechnische installaties alsmede grootkeuken- en horeca-installaties.
1970 Fri-Jado wordt overgenomen door de voorgangers van het huidige moederconcern TBI Holdings B.V. te Rotterdam. Fri-Jado gaat deel uit maken van de divisie techniek van het concern.
1971 Fri-Jado start met Barbecue King Ltd., Engeland, een gezamenlijke dochteronderneming, Barbecue King International B.V. Deze dochteronderneming verkrijgt de verkooplicentie voor de Barbecue King grills in Nederland en daarbuiten. In hetzelfde jaar verhuist Wilmeta vanuit Rotterdam naar Prinsenbeek waarbij de organisatie volledig in Fri-Jado wordt geïntegreerd.
1975 Nadat Tyler de Europese activiteiten had beëindigd, krijgt Fri-Jado de alleenvertegenwoordiging van de Europese fabrikant van koel- en vriesmeubelen Bonnet Neuhaus, thans Bonnet Névé. Tot op de dag van vandaag werkt Fri-Jado nauw samen met de Bonnet Névé organisatie. In 1975 wordt voorts een verregaande vorm van samenwerking aangegaan met het zusterbedrijf Delair. Onder andere wordt daarbij de productie van Delair geïntegreerd in de Fri-Jado faciliteiten te Prinsenbeek.
1982 De samenwerking met Barbecue King Ltd., Engeland wordt beëindigd. Fri-Jado start met de productie en verkoop van een eigen productenrange grills onder de naam Euro-Grill. In de opvolgende jaren wordt een internationaal netwerk van exclusieve dealerorganisaties voor de Euro-Grill producten opgebouwd.
1986 Fri-Jado verhuist naar de huidige en veel grotere behuizing in Etten-Leur waar alle activiteiten behoudens Fri-Jado Super Service weer onder één dak kunnen worden samengebracht.
1987 De afdeling Horeca-automatisering wordt aan Fri-Jado´s activiteiten toegevoegd. De afdeling richt zich op de ontwikkeling van apparatuur voor het automatisch doseren van drankenuitgifte. Daarnaast worden software systemen ontwikkeld voor het registreren van dranken- en voedseluitgifte.
1990 Samen met compressorfabrikant Frigopol, Oostenrijk, start Fri-Jado in Nederland de handelsonderneming Frigopol Benelux B.V. Na uitbreiding van het productpakket wijzigt de naam in Coolpro Frigopol B.V.
1993 Het jaar van Fri-Jado´s reorganisatie. De organisaties van Fri-Jado en Delair worden volledig ontvlecht. Fri-Jado beëindigt haar activiteiten als grootkeuken-installateur om zich te kunnen concentreren op de ontwikkeling, installatie en productie van apparatuur en systemen voor het bereiden, bewaren en presenteren van levensmiddelen. Het totaal van Fri-Jado activiteiten wordt gehergroepeerd en ondergebracht in drie business units, te weten Fri-Jado Euro Products, Fri-Jado Installatiegroep en Fri-Jado Super Service B.V. Koelservice B.V. wordt daarbij geïntegreerd in Fri-Jado Super Service.
1996 In maart 1996 worden de bedrijven Belluno B.V. en Belservice B.V. door Fri-Jado overgenomen. Met deze beide bedrijven verwerft Fri-Jado zich een positie in de markt van de convenience stores zoals tankshops en coffeecorners etc. In de loop van het jaar neemt Fri-Jado alle aandelen in Coolpro Frigopol over van Frigopol Oostenrijk en wordt daarmede 100% eigenaar van deze onderneming. De naam wordt Coolpro Products.
1999 In vervolg op de ontwikkelingen in de markt worden de specialistische handelsactiviteiten van Coolpro Products vervreemd.
2000 1 januari 2000 verwerft Fri-Jado een positie in de bake-offmarkt door de overname van Rompa Bake-off apparatuur en systemen.
2001 In november worden de activiteiten van Getronics Winkel Installatie Techniek, voorheen Electric Engineering, te Gouda aan die van Fri-Jado toegevoegd. De nieuwe naam wordt Frimex Retail Services. Het bedrijf biedt installatiedienstverlening voor technische winkelinfrastructuren in de retail food en retail nonfood. Om een betere aansluiting te verkrijgen in de markt voor foodconcepten voor hightraffic locaties en foodservice wordt in december 2001 de naam Belluno gewijzigd in Fri-Jado Foodservice en ondergebracht bij Fri-Jado installatiegroep.
2002 De Fri-Jado activiteiten in Engeland worden versterkt met de oprichting van Fri-Jado UK Ltd.
2004 Januari 2004 richt Fri-Jado Asia Pacific op gevestigd, in Singapore. Fri-Jado realiseert hiermee een betere aansluiting voor haar productgroepen grill- apparatuur en merchandisers in dit werelddeel.
2005 Met ingang van 1 mei 2005 heeft Fri-Jado B.V. 75% van de aandelen in Rena Electronica B.V. (hierna Rena) te Zundert overgenomen van zusterbedrijf Armada groep B.V. het overige aandelenpakket (25%) blijft in het bezit van de huidige directieleden van Rena. Rena is actief als leverancier van embedded software (electronischebesturingssystemen) en als ontwikkelaar van LED (light emitting diodes)-applicaties in een breed marktgebied. Rena zal binnen Fri-Jado als een zelfstandige onderneming blijven functioneren. In mei 2005 start Fri-Jado onder eigen naam een vestiging in de Verenigde Staten, Fri-Jado Inc USA. De Fri-Jado export activiteiten naar de USA worden hiermede verbeterd, als ook de ondersteuning naar eindafnemers. Het bedrijf vestigt zich in Woodridge (nabij Chicago) Illinois.
2008 Het meerderheidsbelang van Fri-Jado in Rena Electronica B.V worden overgedragen aan het zittende management. Gewijzigde inzichten waarbij Fri-Jado de activiteiten van Rena niet langer als behorend tot haar strategische kernactiviteiten aanmerkt, vormen aanleiding voor de transactie
2011 Fri-Jado neemt een meerderheidsbelang in Shanghai Unisono International Trading gevestigd in Shanghai, China. De activiteiten van de vestiging Fri-Jado Asia Pacific Singapore worden ondergebracht in de vestiging China. Het kantoor in Singapore wordt gesloten.
2012 April. Fri-Jado Chech s.r.o wordt opgericht, gevestigd in Brno. De Tsjechische vestiging richt zich op installatie-projecten, service en onderhoud in de supermarktbranche.
2012 September. De zelfstandige businessunit Horeca-automatisering wordt niet langer gezien als kernactiviteit van Fri-Jado en wordt beëindigd. Een deel van de activiteiten, waaronder service en onderhoud, wordt ondergebracht bij businessunit Fri-Jado Super Service.
2013 Juli. Fri-Jado bundelt de installatieactiviteiten Fri-Jado Installatiegroep en Frimex Retail Services tot een bedrijf. Daarmee past Fri-Jado haar activiteiten aan op de snel veranderende marktomstandigheden. De nieuwe bedrijfsnaam is Fri-Jado Retail B.V., gevestigd in Moordrecht. De koeltechnische service- en onderhoudsactiviteiten van Frimex Retail Services worden ondergebracht bij Fri-Jado Super Service.
2014 November. TBI sluit een koopovereenkomst met Mentha Capital, waarbij een meerderheidsbelang in het kapitaal van TBI-onderneming Fri-Jado Groep B.V. aan Mentha wordt overgedragen.
2017 De Fri-Jado bedrijven worden opgesplitst. Fri-Jado Euro Products behoudt de naam en wordt in april Fri-Jado. Fri-Jado Retail gaat verder onder de naam Frimex Installatie, Fri-Jado Super Service gaat Frimex Service heten.